ENG TR

Newspaper: SABAH 07.09.2004

LINK TO ILYASOGLU PAGE IN THE SABAH NEWSPAPER

Dünyaya nazar boncugu satiyor

Nazar boncugu imparatoru Nafi Ervaron sayesinde, bütün dünya nazardan korunuyor. Boncuk isine girdiginde bazi arkadaslarinin kendisini küçümsedigini söyleyen eski diplomat Ervaron, simdi 62 ülkeye nazar boncugu ihracati yaparak, büyük bir basariya imza atiyor.
Eski diplomat Nafi Ervaron (60), görevinden ayrildiktan sonra nazar boncugu ihracatina basladi. Bugün dünyada nazar boncugu konusunda tek isim olan Nafi Ervaron, 62 ülkeye ihracat yapiyor. 35 yil önce 3 bin dolarlik sermaye ile baslayan boncugun serüveni, bugün yillik cirosu 4 milyon dolara ulasan büyük bir sirkete dönüstü. Sirketin yaklasik 5 bin ürünü, dünyanin pek çok ülkesine ulasiyor. Nafi Ervaron'un boncuklari, bazen hediyelik oluyor, bazen de nazardan koruduguna inanilarak, evlerin bas kösesine yerlesiyor.

DIPLOMATLIKTAN BONCUKÇULUGA

Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Fransa'da siyasal bilgiler ve ekonomi egitimi alan Ervaron, Cenevre Birlesmis Milletler Ofisi'nde diplomat olarak çalismaya basladi. Uzun yillar basarili bir sekilde görevini yerine getiren Ervaron, tayini Uganda'ya çikinca görevden ayrilmaya karar verdi. Bu karariyla birlikte hayatinda yepyeni bir dönem baslayan Ervaron, 1975'te nazar boncugu imparatorlugunu kurmak için ilk adimini atmis oldu. Diplomatlik görevi sirasinda Türk el sanatlarinin yurtdisinda yeteri kadar taninmadigini ve pazarlanmadigini fark eden Ervaron, bu konudaki boslugun degerlendirilmesi gerektigine karar verdi. Aldigi egitimin, bildigi yabanci dillerin ve yurt disinda kurdugu iliskilerin, sirketin bugünkü basarisinda çok etkili oldugunu belirten Ervaron, "Ingilizce, Fransizca ve Ispanyolca biliyorum. Ayrica, teknolojiyi çok iyi kullaniyoruz. Müsterilerimizle kurdugumuz arkadaslik iliskileri ve onlara her türlü kolayligi saglamamiz da çok önemli" dedi. Sirketin ilk yillarinda ihracata Yunanistan ve Orta Dogu'yla basladigini anlatan Ervaron, "Ilk olarak Yunanistan ve Orta Dogu'ya yönelmemin sebebi, onlarin nazar boncugunu taniyor olmalariydi. Daha sonra Amerika'ya kadar açildik. Güney Amerika Ülkeleri'nden nazar boncuguna gerçekten çok ilgi var" diye konustu. Diplomatligi biraktiktan sonra boncukçuluga geçtigi için bazi arkadaslarinin kendisini küçümsedigini anlatan Ervaron, bugün aralarinda; Yunanistan, Israil, Romanya, Meksika, Amerika, Ingiltere, Kanada, Arjantin, Sili, Ispanya'nin da bulundugu 62 ülkeye ihracat yaptigini, 4 milyon dolarlik cirosu ve 5 bin çesit ürününün bu arkadaslarina bir mesaj niteligi tasidigini belirtti.

EV KADINLARINA KATKI SAGLIYOR

Istanbul'da faaliyet gösteren sirket bünyesinde yüzlerce atölye bulundugunu belirten Ervaron, binlerce ev haniminin da kendileri için çalistigini ifade etti. Ervaron, 5 bin çesit ürünleri bulundugunu, ürünlerde cam, plastik, metal, gümüs, altin, akrilik, polyester gibi ham maddeleri kullandiklarini söyledi. Bir zamanlar tüm nazar boncuklarinin camdan yapildigini söyleyen Nafi Ervaron, simdi yeteri kadar cam bulamadiklari için bu maddeleri de kullandiklarini ifade etti.

BIR MILIMETRELIK OLANI VAR

Eski diplomat, Türkiye'de ve dünyada ilk kez 1 milimetre boyunda, yani oya boncugu büyüklügünde nazar boncugu da yapti. Ayrica, dünyanin en büyük nazar boncugu da yine Nafi Ervaron'un atölyelerinde yapildi. Bu nazar boncugunun boyu ise, 40 santimetre.
CEREN BAYAR MERKEZ